Fåren

På Lindås finns en besättning med 80 tackor som har inslag och korsningar med tre olika raser; gotlandsfår, finull och texel. Gotlandsfåren ger fina skinn, finullsfåren är goda mödrar och texel ger mycket kött. Lammen föds på våren. De går sedan ute hela sommaren och betar gräs, örter och sly tillsammans med sina mödrar. I augusti skiljs tackorna och lammen åt. Tackorna återhämtar sig inför betäckning och ny dräktighet. Lammen får växa till ytterligare inför slakt. De flesta lammen går till slakteriet direkt från betet under hösten. Lamm som är för små får i egen takt växa vidare på skördat gräs och klöver, s k ensilage under vintern och är redo för slakt till påsk.

Lamm är idisslare och gräs och örter ger ett smakrikt och nyttigt kött samtidigt som de betande djuren gynnar ekologisk mångfald och öppna landskap. Vintertid väljer tackorna själva om de vill vistas inomhus eller ute. De har fri tillgång till ensilage, mineraler, salt. Inför lamning och under digivning kompletteras ensilaget med ekologiskt kraftfoder. Fåren klipps en till 2 gånger om året. Lammen vägs regelbundet. Fåren genomgår fortlöpande hälsokontroll och är anslutna till fårhälsovården. Gården och djuren är ekologiska och gården certifieras av SMAK.

Under 2019/2021 bygger vi nytt fårhus. En byggnad för bättre miljö, större utrymme vid lamning och enklare hantering i samband med vägning av lamm, klippning mm.

EU flaggaEuropeiskajordbruksfondenfärg

 

 

Lindås Lamm | Elsa Lund Magnussen | Lindås 305 | 655 94 Karlstad | tel: 070-5621214 | BG 268-2557| epost: info@lindaslamm.se Ekologisk uppfödning av lamm